Ajattelin kirjata tähän joitakin vanhalla tabletilla käyttämiäni piirtämisjippoja, joiden avulla vanhalla ikälopulla tabletilla piirtäminenkin sujui kohtuu kivasti. Parhaimmillaan saatoin piirtää tabletilla 3 sivua päivässä. Joskus sain sivun valmiiksi tunnissa tai parissa. Pisimmät LS800 tabletilla piirtämät sarjakuvani olivat Sienitrippailua 39 sivua ja Rajakohtauksia 64 sivua. Kaikkia jippoja en jaksa tähän yhteen viestiin sisällyttää, mutta yritän sisällyttää niitä tärkeimpiä.
LS800 tabletti ja Gimp olivat pitkään suurinpiirtein ne ainot työkalut, joita käytin sarjakuvan piirtämiseen. Kuten aikaisemmin olen maininnut käytin vahvasti Gimpin näppäimistöoikopolkuja, johtuen LS800:n pienestä näytöstä. Työkaluikkunoiden kanssa ähertämisestä tulee melko aikaa vievää puuhaa, jos niitä pitää koko ajan availla, valita työkalu, avata työkalun ominaisuudet ikkuna ja sulkea niitä vuoron perään, jotta näytöllä mahtuisi piirtämään.
Gimp on siitä hyvä työkalu, että siinä suunnilleen jokaiselle työkalulle löytyy näppäimistöoikopolku. Näppäimistöoikopolun saa helpoiten selville, kun vie hiiren työkalupainikkeen päälle, jolloin ohjeteksti ilmaantuu.
- n - asettaa kynätyökalun
- shift + b - asettaa täyttötyökalun (tämä on yleensä piirtäessä pääasiallinen täyttötyökalu)
- shift + e - pyyhekumi (eraser)
- x vaihtaa kynätyökalun ollessa käytössä foreground background väriin ja takaisin.
- "+" zoomaus lähemmäksi
- "-" zoomaus kauemmaksi
- control + z - undo, viimeisimmän teon peruminen
- control + y - redo, peruutetun teon uudelleen suorittaminen
- "+" zoomaus lähemmäksi
- "-" zoomaus kauemmaksi
- control + z - undo, viimeisimmän teon peruminen
- control + y - redo, peruutetun teon uudelleen suorittaminen
Panning työkalu ja piirtäminen
Tabletilla piiräessä zoomausoikopolkujen kanssa tärkeimpiä oikopolkuja on näytön vierittäminen. Painamalla välilyönti pohjaan voi näyttöä vierittää tabletin kynää (stylusta) käyttäen. Nämä on ehkä niitä parhaimpia ominaisuuksia kun tablettipiirtämistä vertaa suoraan kynällä piirtämiseen. Tabletilla piirtäessä voi zoomata kohdan jota on piirtämässä mielivaltaisen suureksi, ja piirtää kuvaa vaikka pikseli pikseliltä niin halutessaan. Samalla piirtotilaa voi panning toolilla vierittää siihen suuntaan minne on kuvaa piirtämässä. Undo toiminto on myös erittäin kätevä, piirrosta voi korjata mielivaltaisen monta kertaa.
Tabletilla piirtäessä ja varsinkin vanhalla tabletilla piirtäessä viiva ei välttämättä tule siihen kohtaan johon kynällä on piirtämässä. Se tulee siihen kohtaan missä näytöllä oleva nuoli on ja jota kynällä ohjataan. Siispä piirtäessä pitää seurata sitä nuolta eikä kynän kärkeä, niin sen viivan saa siihen oikeaan kohtaan. Tablettiin liittyvän kalibrointi tietysti tarkentaa kynää lähemmäksi piirtokohtaa, mutta vanhalla tabletilla kynä ei välttämättä kalibroidu kovin hyvin.
Autohotkey
Gimpin default oikopoluilla ei pysty ihan kaikkea tekemään. Mahdollisesti oikopolkuja voi asettaa jostain Gimpin asetuksista. Sitä en kuitenkaan ole alkanut tekemään, vaan valinnut vähän toisenlaisen tien. Autohotkey on työkalu, jolla voi windows ympäristössä luoda omia oikopolkujaan omien mielihalujen mukaan. Linux ympäristöä varten on samasta työkalusta olemassa IronAHK versio. Sen kaiketi pitäisi toimia Linuxissa ja kenties Macissä. Autohotkeystä saatan kertoa myöhemmin lisää.
Sivun työstämisen jakaminen osiin
Vanhalla tabletilla piirtämistä harrastaessa huomasi äkkiä sen, että jos piirtoalueen ollessa suuri Gimp alkoi hidastelemaan. Yrittäessä piirtää suoraa viivaa ilmaantui sahalaitainen viiva ja usein viiva syntynyt sinne minne sitä yritti piirtää. Ajan mittaan aloin piirtää sivua pienissä osissa, jotka sitten koostin varsinaiselle sarjakuvasivulle.
Toiseen kertaan
Mielessä on vielä yhtä ja toista, mistä voisi kertoa, listailen vielä tähän asioita, joista saatan mahdollisesti vielä kirjoitella:
- Niksejä miten työ jaetaan osiin
- Luonnostelu ja kopiointi
- Layerit
- Layerit
- Värittämisjippoja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti