lauantai 6. syyskuuta 2014

Ensimmäinen koskaan piirretty lähdeviitekonsultti sarjakuva.

For english version go here.

Alta löytyy ensimmäinen koskaan piirtämäni sarjakuva, jossa fiktionaalinen henkilö lähdeviitekonsultti esiintyi. Lähdeviitekonsulttisarjakuvan vakiohahmoista ainoastaan Teppo oli esiintynyt aikaisemmin, joskin hivenen eri näköisenä, kuin minkänäköisenä se lähdeviitekonsulttisarjakuvissa tultaisiin tuntemaan. Piirsin sarjakuvan muistaakseni jouluna 2012 ja se ilmestyi seuraavan vuoden ensimmäisessä ruutukaavassa. Sarjakuva oli niitä ensimmäisiä LS800 tabletilla piirtämiäni ja jälki vähän pelkistettyä, mutta tarina sen sijaan kohtuu toimiva. 





Käytetty piirto-ohjelma oli gimp. Ebaystä ostetulla tabletilla piirtämiseen liittyi aluksi monenlaisia ongelmia. Kun tabletilla yritti piirtää viivaa, piirretty viiva saattoi joskus ilmestyä vasta vähän ajan jälkeen joskus se ilmestyi sahalaitaisena, eikä siihen paikkaan mihin sen oli alunperin piirtänyt. LS800 tabletissa ei ollut sisäistä tuuletinta, joten tabletti saattoi ylikuumenemisen vuoksi simahtaa sammua kesken kaiken ja tehty piirrustustyö meni sen mukana, ellei ollut sattunut sitä tallentamaan. Tätä varten hommasin ulkoisen tuulettimen noin 20 eurolla, muistaakseni käytin stockmannille saamani lahjakortin tähän tarkoitukseen. Tuulettimen hankkimisen jälkeen sarjakuvaa alkoikin syntyä vähän helpommin, kun ei tarvinnut välillä odottaa tabletin jäähtymistä. Oman ongelmansa toi tabletin pieni koko. Jos gimpin työkalubaareja avasi näkyville piirtopinta-ala jäi melko pieneksi. Tätä varten opettelin melko varhaisessa vaiheessa käyttämään gimpin näppäimistö oikopolkuja. Käytin tabletin kanssa deltacon pientä taipuvaa usb-mininäppäimistöä vasemmalla kädellä ja oikealla kädellä kynää. Pitää myös mainita, että Ebaystä ostetun tabletin laturin virtajohdon töpseli oli yhdysvaltalaista mallia, jotta sain tabletin ladattua köytin vanhan radioni virtajohtoa, myöhemmin ostin tabletin virtajohtoon eurooppalaistyylisen töpselin adapterin.

Kaikki piirtämiseen liittyvät ongelmat eivät liittyneet tabletilla piirtämiseen vaan siihen, että minulla oli tuohon aikaan ollut kohtuu pitkä tauko piirtämisestä. Vuosina 2002-2012 en muistaakseni ollut juurikaan piirtäny juuri mitään, muutamaa hyvin pienimuotoista piirrustusprojektia lukuunottamatta.

Vaikka tabletilla piirtämiseen liittyi roppakaupalla ongelmia, siitä oli joitakin selviä hyötyjä. Sarjakuvia ei tarvinnut skannata ja ne oli kohtuu helppo värittää ainakin verrattuna käsin värittämiseen. Lisäksi koska olin ennestäänkin harrastanut kuvien käsittelyä, pystyin myöhemmin hyödyntämään kuvienkäsittelytaitoja myös sarjakuvaa tehdessä. Tiettyjä asioita oli mahdollista tehdä tabletilla huomattavasti nopeammin kuin paperille piirtämällä. Sarjakuvan ruutujen sijoittelusta tulee koneella tehtynä huomattavasti joustavampaa kuin paperille piirtäessä. Tabletilla piirtäessä voi korjata virheensä äärettömän monta kertaa. Lopulta edut ylittävät moninkertaisesti vaikeudet, varsinkin kun oppii sen miten kiertää ongelmat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti