perjantai 26. syyskuuta 2014

LS800 + Gimp + autohotkey osa 2

Jatkan tässä nyt siitä mihin jäin viestissä LS800 + Gimp + autohotkey.

Sivun työstämisen jakaminen osiin

Viime kerralla mainitsin kuinka ison kuvan piirtäminen Gimpillä saattaa aiheuttaa Gimpin hidastelua, jos tabletti ei ole tehokkaimmasta päästä. Myös jos kuvassa on monta layeria saattaa Gimp lägittää. Piirretty viiva ilmestyy näytölle vasta useamman sekunnin päästä piirtämisestä. Pienempää kuvaa piirtäessä näitä ongelmia esiintyy harvemmin. Sarjakuvaa kuitenkin piirretään yleensä A4 tai A5 kokoon. Itse olen ratkaissut tämän ongelman sillä tavalla, että valitsen rectangle toolilla  (näppäin r)  alueen, jota jonakin hetkenä piirrän, kopioin sen (ctrl + c), ja teen kopioidusta uuden muokattavan kuvan (ctrl + shift + v). Uudessa kuvassa voin muokata osaa ilman lägitystä. Kun olen piirtänyt halutun alueen liitän sen takaisin aikaisempaan kuvaan liittämällä sen aikaisemmin kopioidun neliön päälle (ctrl + v).

Luonnostelu ja kopiointi

Koska tabletilla piirtäessä on helppo kopioida piirtämänsä, voi myös hyvin onnistuneet luonnostelut kopioida suoraan sarjakuvaan, tarvitsematta piirtää niitä uudelleen, niinkuin paperilla piirtäessä. Lisäksi on mahdollista esimerkiksi piirtää hahmo, kopioida se ja muuttaa hieman ilmettä. Tällä tavoin säästyy aikaa jos täytyy piirtää sama hahmo useampaan kertaan, siten että erona on vain hahmon ilme.

Layerit

Gimpillä piirtäessä voi jakaa piirtämiseen eri tasoihin. Sarjakuvaa piirtäessä tämä mahdollistaa esimerkiksi uudelleen käytettävien taustojen piirtämisen. Hahmot voi asetella uusiin tilanteisiin saman taustan edustalle, kun käyttää läpinäkyviä layereitä.
Monesti piirto-ohjelmilla piirtämistä harrastavat käyttävät layereitä myös siihen, että ensin piirretään luonnosversio, ja tämän jälkeen luodaan uusi layeri vanhan päälle, johon piirretään siloitellumpi versio, näistä löytyy useita esimerkki videoita.

Kynäasetustukset

Kynän ja siveltimen asetuksia voi tallentaa, jolloin ei joka kerta uudestaan tarvi etsiä sopivia asetuksia. Kynän tai siveltimen paksuutta voi säätää lennosta "[" ja "]" näppäimillä, mitkä on käteviä, jos sattuu käyttämään englanninkielistä näppäimistöä. Suomenkielisellä näppäimistöllä ne on ergonomisesti vähän vaikeampia painaa (AltGr + 8 tai 9). Nämä oikopolut voi tietysti helposti muuttaa vaikka lyhyellä autohotkey scriptillä:

å::Send, [
¨::Send, ]

Autohotkeyllä olen kirjoittanut myös scriptin, joka avaa työkalun asetusdialogi ikkunan f2 näppäimellä (tämä scripti toimii englannin kielisessä gimpissä):

f2::
openToolOptions()
return

openToolOptions()
{
Send, !{w}
Send, d
Send, o
}

OpenToolOptions-metodissa Send, !{w} lähettää näppäinpainalluksen w-kirjaimelle samanaikaisesti alt nappi pohjaan painettuna. Huutomerkki tarkoittaa autohotkey scripteissä alt-näppäintä. Gimpissä alt+w aukaisee windows valikon. Seuraavaksi scriptissä lähetetään d-napin painallus, joka taas avaa Dockable dialogs alavalikon, josta endelleen avataan tool options dialogi, o kirjaimen painalluksella.

Aiheesta vähän poiketen, jos sattuu käyttämään blender 3d työkalua tabletilla kynän kanssa, voi hiiren pyörän ja keskinapin puuttuminen vähän vaikeuttaa blenderin käyttöä, jostain asetuksista blenderissä voi varmaankin kiertää nämä ongelmat, mutta koska itse en jaksa lukea blender tutoriaaleja niin tarkasti, olen itse tehnyt vain autohotkey skriptit joilla simuloin hiiren pyörää ja keskinappia.

Värittämisjippoja

Fill toolin lisäksi voi värittämiseen käyttää kynää, jonka piirrosjäljen paksuutta voi säätää vähän paksummaksi. Lisäksi kun valitsee ominaisuuksista modeksi darken only, kynä ei piirrä mustien viivojen päälle, mikä on hyödyllinen ominaisuus värittäessä. Fill toolin kanssa on joskus se ongelma, että ellei ole koko aluetta tarkasti rajannut fill tool vuotaa jostakin kohtaa ja värittää samalla puoli valtakuntaa. Sen jälkeen pitää valita undo ja metsästää kohtaa josta fill tool pääsee vuotamaan. Sen sijaan että etsii vuotokohtaa voi vaihtoehtoisesti kynällä darken only moodissa rajata väritettävän alueen nopeasti ja sen jälkeen käyttää fill toolia, niin taas säästyy aikaa.

Jos värittää kynällä tai siveltimellä voi kokeilla muuttaa työkalun Opacityä muuksi kuin 100:ksi prosentiksi, tällöin voi saada värityksen näyttämään siltä kuin se olisi tehty väritussilla, vähemmän tietokonemaisesti.

Gradient työkalulla voi saada aikaan häivytysvärityksiä. Esimerkiksi taivaan voi värittää sinivalkoisella gradientilla, tällä tavalla saa tulokseksi Vastarannan Kiiski sarjakuvassa näkyviä värityksiä.

Ruutujen piirtäminen

Yksi tapa piirtää ruutuja on rectangle työkalulla valita ensin enliö alue, sen jälkeen valita select border ja sen jälkeen fill työkalulla täyttää valittu alue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti