maanantai 8. kesäkuuta 2015

Sipilä kehoittaa hyväosaisia leikkaamaan palkkojaan


Toinen pikaisesti raapustettu sarjakuva. 

Kalle Isokallio kommentoi blogissaan Sipilän ehdotusta korvapuustien ja lihapullien sekaisin menolla. Kallen mukaan valtion verotulot hupenisivat, jos hyväosaiset alkaisivat leikkaamaan palkkojaan. Omasta mielestä väite ei varsinaisesti ole looginen peruste sille, ettei hyväosaisten palkkoja tulisi piennentää. 

Toki valtion verotulot pienenevät, jos isotuloisten palkkoja pienennetään, siis jos asiaa ajatellaan nuin yksioikoisesti. Mutta samalla logiikalla voisi päätellä, että kun vain korotetaan kaikkien ihmisten palkkoja ja työttömyyskorvauksia, niin silloin niistä kertyvä verokertymä kasvaa. Tosin sivutuotteena yrityksiä alkaa menemään konkurssiin, kun palkat alkavat näkyä tuotteiden hinnoissa ja ulkomailta virtaa samoja tuotteita kymmenen kertaa halvemmalla, jolloin lopputuloksena valtion verokertymä pienenee. 

Ideana siinä, että pienennetään myös hyväosaisten palkkoja on se, että otetaan myös hyväosaiset mukaan talkoisiin kilpailukyvyn parentamiseksi. Kun kaikkien palkkoja pienennetään tasapuolisesti, jakautuu rasitus tasaisemmin työtätekeviin. Pienemmät palkat näkyvät yritysten tuotteissa halvempina hintoina, jotka tuovat yrityksille lisää kilpailukykyä, joiden kautta yritykset voivat laajentaa toimintaansa ja palkata uusia työntekijöitä, jotka maksavat valtiolle veroja, eivätkä ole rasittamassa työttömyyskassoja. Sillä tavalla hyväosaisten palkanalennus lopulta mahdollisesti pienentää valtion menoja ja kasvattaa verokertymää. 

En ole talousasiantuntija, mutta luulisi, että tämä ei niin kovin monimutkaista logiikkaa ole. Tietysti ahkerammille ja tuotteliaammille työntekijöille/yrittäjille kuuluu isompi korvaus tehdystä työstä, mutta tietääkseni on myös sellaisia hyväosaisia, jotka lähinnä pyörittelevät peukaloitaan ison palkkansa eteen. 

En myöskään kyllä allekirjoita kaikkea opposition kritiikkiä. Kalle Isokallion blogitekstin kanssa olen samaa mieltä velkaantumisen lopettamisen tärkeydestä. 

Sipilän ehdotus vapaaehtoisesta palkkojen alennuksesta on hieman erikoinen. Jos halutaan, että hyväosaisten palkkaa leikataan, helpoiten se onnistuu kiristämällä hyväosaisten veroitusta.

Lisäys 13.6.2015:

Tarkemmin ajateltuna yrityksen johtoportaan palkkojen leikkaus tekee yrityksestä kannattavamman, kuin jos taas vain veroprosenttia kasvatetaan. Veroprosentin kasvattaminen voi johtaa siihen, että yrityspomot vain kasvattavat omaa palkkaansa vastaavasti, jolloin yritysten kannatavuus laskee. Joten siinä mielessä tuo Sipilän ehdotus palkkojen leikkaamisesta ei ole täysin tuulesta temmattu. Mutta Sipilän pitäisi kyllä varmaan itsekkin tajuta, että ehdotus vapaaehtoisesta leikkauksesta saattaa aiheuttaa kritiikkiä. 

Virtuaalinen devalvointi vaikuttaa tässä vaiheessa entistä paremmalta tavalta leikata kaikilta tasapuolisesti (katso lentoheebot sarjakuva). 

Ehkä hyväpalkkaisten verotus pitäisi, jollain tapaa muodostaa sen mukaan kuinka suuri ero on samassa yrityksen pienimpien ja isoimpien palkkojen välillä, sekä yrityksen tuloksen mukaan. Jos yritys tekee tappiota ja suurimpia palkkoja vain korotetaan, ja pienimpiä pienennetään, niin silloin annettaisiin hyväpalkkaisille palkkahurjastelu sakot. 

Päällimmäinen ongelma oikeudenmukaisen verotuksen muodostamisessa on työn raskauden mittaaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti