sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Hyperkuutio


Jos olet joskus kuullut E8 ryhmästä tai yrittänyt ottaa selvää Garret Lisin maailmankaikkeuta selittävästä teoriasta olet mahdollisesti törmännyt seuraavan kaltaisiin tähtikuvioihin:


E8-5Cube
Kyse on hyvin moniulotteisesta hyperkuutiosta, tässä on hieman yksinkertaisempi esimerkki hyperkuutiosta (4 ulotteinen):

Mitä tämä tarkalleen ottaen tarkoittaa? Jos lähdetään liikkelle yksinkertaisimmasta esimerkistä niin aluksi meillä on jana, lisätään yksi ulottuvuus niin janoista voidaan muodostaa neliö. Jatketaan ja lisätään vielä ulottuvuus niin voidaan neliöistä muodostaa 3 ulotteinen kuutio:

Mutta miten seuraava 4 ulottuvuuden kuvio hyperkuutio oikein muodostuu? 
Samalla tavalla kuin kuution kuva tasossa on projektio oikeasta 3 ulotteisesta kuutiosta 2 ulottuvuuteen on myös hyperkuution kuva projektio 4 ulotteisesta hyperkuutiosta 2:een ulottuvuuteen.
Hyperkuutiota voi ymmärtää ehkä helpommin kun ensin tarkastellaan kuution muodostamista neliöistä, piirretään ensin vain neliö xy-koordinaatistoon:

Piirretään uusi koordinaattiakseli z joka on kohtisuorassa x ja y koordinaattiakseleita vastaan ja sen jälkeen piirretään uusi samankaltainen xy tason suuntainen neliö z akselilla kohtaan, joka on neliön sivun etäisyydellä origosta:  
Nyt vain piirretään uudet neliöt (4 kappaletta) ensimmäisen ja toisen neliön väliin, nyt meillä on kuutio: 
No sitä varten piirretään ensin 3 ulotteinen koodinaatisto ja siihen kuutio ja sitten taas neljäs koordinaatti akseli, nimetään se w-akseliksi, joka on kohtisuorassa kaikkia edellisiä akseleita kohtaan, ja piiretään sille taas kuutio joka on kuution sivun pituuden etäisyydellä alkuperäisestä kuutiosta.



Yhdistetään kaikki kuutioden vastaavat tahkot uusilla kuutioilla, tämä vastaa sitä kun aikaisemmassa esimerkissä yhditettiin kahden neliön sivut uusilla neliöillä ja muodostettiin kuutio. Nyt siis vain yhdistetään kahden kuution tahkot uusilla kuutioilla:
kun kolmiulotteisessa tapauksessa neliöiden väliin jäi 3 ulotteinen tila, niin nyt kuutioiden väliin jää jännä 4 -ulotteinen tila









keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

PK4

Maisemakuva ikuisuusprojektista Piraattikonsultti osa 4, en tiedä milloinka tulee valmiiksi, tai tuleeko ylipäätänsä valmiiksi:


sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Cosmo Kramer karikatyyri

Kokeilin piirtää Cosmo Kramer, tai siis Michael Richardsin esittämän hahmon karikatyyriä (Joka taas pohjautuu henkilöön Kevin Kramer). Vielä ei ole niin kovin näköinen. Ehkä tästä saa taas t-paita kuvan redbubbleen, saa nähdä valittaako siitä taas joku.

sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Yoda use the source | Lucas films copyrights

Olen jonkin aikaa julkaissut red bubblen kautta piirroksia t-paidoissa, kahvikupeissa jne:


Koska redbubble sisältää useita yoda star wars aiheisia tuotteita: 


päätin itsekkin piirtää siihen liittyvän t-Paidan alla olevan kuvan kanssa:

Se ehti kuitenkin ehti olla sivustolla vain noin päivän, kunnes Lucasfilmsin aloitteesta se vedettiin pois sivustolta, siitäkin huolimatta, että kuva on jokseenkin parodiallinen, jolloin kopiointi suojan ei pitäisi olla este, ja sivustollahan on muutenkin loputon määrä epämääräisiä Yoda tuotteita, ja suurinpiirtein suoria Star Wars kopioita, kun taas tässä oli kyse omasta piirroksesta.

Tavallaan oli kylläkin hauskaa, että artisti, jolla on 0 seuraajaa ja koko myynti on 2 myytyä t-paitaa, pitää ottaa kopiorajoitus syyniin.

Toinen versio kuvasta oli tämännäköinen:


Piirros ei syntynyt ihan hetkessä vaan useamman luonnokset kautta:

Lucas Films taitaa olla nykyisellään Walt Disney yrityksen omistama ja ne tunnetusti valvovat kopiointi oikeuksia vähän tarkemmin. Se miksi RedBubble sivustolla silti on paljon Star Wars aiheisia tuotteita selittynee sillä, että eri maissa kopiosuojalait ovat erilaisia.

Lopulta päädyin sitten tämännäköiseen t-paitaan:

https://www.redbubble.com/people/devscape/works/31033971-proramming-related-cartoon-image?asc=u&ref=recent-owner